U bent hier
Home > Nieuws > Column: vanuit de Beemster op kamers

Column: vanuit de Beemster op kamers

Meeste studenten zoeken er wel eentje: een kamer in een mooie, grote stad zoals Utrecht. Ik kom ergens anders vandaan, namelijk Middenbeemster. De enigszins platte en nuchtere mentaliteit van de Beemster vormt een contrast met de kleurrijke, drukke stad. Ik ben twee jaar geleden officieel uit huis gegaan, maar ik heb pas vorige maand mijn eerste vaste kamer weten te regelen. Dat betekende dus: elke paar maanden verhuizen van kamer naar kamer en in de weekenden terug naar de Beemster. Die weekenden terug bij mijn ouders zijn nog steeds niet erg verwaterd. Het is natuurlijk niet meer zo dat ik er elk weekend heen ga, maar Middenbeemster heeft zeker zijn charmes. Het is er rustig en ik had nooit opgemerkt hoe groen het is vergeleken met een stad. Het is natuurlijk wel eng. Sommige lezers zitten misschien aan het einde van de middelbare school of hebben een kind die al bijna zover is. Het nest verlaten is niet simpel, maar soms wel fijn. Ik heb een heel goede relatie met mijn ouders en zus, maar ik vond het heerlijk om eerst in een tussenjaar een paar stukjes van de wereld te verkennen en daarna mijn studentenleven te beginnen in Utrecht. Het is nu alweer bijna twee jaar verder en ik heb heel veel meegemaakt. Ik schreef mij twee jaar geleden in bij de SSH, om er toen achter te komen dat je pas na ongeveer twee jaar inschrijftijd een kans hebt op een kamer bij SSH. Grote tip dus: schrijf je daar alvast in! Ze bieden kamers voor de rest van je studietijd, maar het feit dat je dus al een tijd ingeschreven moet zijn om een kamer te krijgen is heel jammer. Verder ben ik gaan zoeken op Facebook-groepen en kamernet.nl. Hier vind je verschillende soorten aanboden, maar vaak zijn de kamers daar tijdelijk. Kortom: het is een heel gedoe. Ik heb uiteindelijk zo’n zes verschillende kamers gehad in die twee jaar. Dat is stressvol. Uiteindelijk leer je goed met wie je beter kan samen wonen en met wie niet. Je komt vooral ook jezelf tegen. Ik heb geleerd dat ik best asociaal kan zijn in een huishouden, terwijl ik nog dacht dat ik zo’n engeltje was. Een paar keer extra de trap stofzuigen kan dan wel gunstig zijn. In heb met tassen van hot naar her gerend en af en toe goed in de paniek gezeten als een huurcontract aan zijn einde kwam. De nuchterheid van de frisse en winderige Beemsterlucht (met een vleugje mest, uiteraard) is wel in de weekenden hard nodig. En uiteindelijk is Utrecht toch best leuk.

Lea

Top